Wat is een Steunpunt Stemmen Horen?

Bij een Steunpunt Stemmen Horen kun je informatie en ondersteuning krijgen op het gebied van (leren omgaan met) stemmen horen, herstel, herstelondersteuning, emancipatie en ervaringsdeskundigheid. Bij een Steunpunt Stemmen horen werken alleen ervaringsdeskundigen die zelf ervaring hebben met stemmen horen en daarmee leren omgaan. Bij de Steunpunten wordt gewerkt op een herstel en emancipatie gerichte manier die beschreven staat in het boek ‘Leren Omgaan met Stemmen Horen: Een op herstel en emancipatie gerichte benadering’ (2018) door Robin Timmers. Robin is ook degene die in 2012 het eerste Steunpunt Stemmen Horen oprichtte in Nijmegen. Inmiddels zijn 3 Steunpunten Stemmen Horen in Nederland: in Nijmegen, Den Haag en in Leiden.

Voor wie?

De Steunpunten Stemmen Horen zijn er in principe voor iedereen die meer wilt weten over stemmen horen en hoe je daarmee om kunt gaan. Zowel stemmenhoorders, als hun vrienden en familie, als hulpverleners zijn van harte welkom.

Aanbod van een Steunpunt Stemmen Horen

Een Steunpunt Stemmen Horen biedt minimaal de volgende diensten:

  • Open Spreekuur Tijdens een open spreekuur kun je gratis informatie en ondersteuning krijgen van  een ervaringsdeskundige.
  • Infotheek Met boeken, tijdschriften en dvd’s die je gratis kunt lenen.
  • Workshops Bij een workshop krijg je informatie en handvatten over (leren omgaan met) horen, herstel, herstelondersteuning en emancipatie. Ook vertellen de ervaringsdeskundigen van het steunpunt hun herstelverhalen.
  • Stemmenhoordersgroep Een vorm van lotgenotencontact en zelfhulp voor en door stemmenhoorders.
  • Individuele ondersteuning voor stemmenhoorders Stemmenhoorders kunnen individuele ondersteuning bij hun herstelproces krijgen door een ervaringsdeskundige.
  • Cursus ‘Omgaan met Stemmen Horen’ Deze cursus is bedoeld voor stemmenhoorders, naasten en hulpverleners. Tijdens de cursus kreeg je veel informatie en handvatten en maken de deelnemers ieders hun (herstel)verhaal en (herstel)plan.

 

Andere mogelijkheden

Naast dit basis aanbod bieden de verschillende steunpunten ook nog andere mogelijkheden aan waar je gebruik van kunt maken. Zo biedt het Steunpunt Stemmen Horen in Nijmegen de facilitatoropleiding aan voor ervaringsdeskundigen die willen leren de cursus ‘Omgaan  met Stemmen Horen’ te geven. Bij het Steunpunt Stemmen Horen in Den Haag is er maandelijks het Geestdriftcafé met interessante presentaties en films. Het mensen van het Steunpunt Stemmen Horen in Leiden hebben het initiatief genomen om het interactieve toneelstuk ‘Ik hoor wat jij niet hoort’ over stemmen horen te maken.

Waar kun je een Steunpunt Stemmen Horen vinden?

Er zijn 4 Steunpunten Stemmen Horen in Nederland: (klik op een plaats voor meer informatie)

Het Boek

Leren Omgaan met Stemmen Horen

Een op herstel en emancipatie gerichte benadering

 

[ Klik voor meer info over het boek ]