Braziliaanse Nationale Congres stemmen horen groot succes!

aug 12, 2019

Mensen vanuit heel Brazilië zijn naar Sao Paulo gekomen om samen te praten over een op herstel en emancipatie gerichte benadering op stemmen horen.

Alhoewel de stemmenhoorbeweging relatief jong is hier, zo’n 5 jaar, zijn er inmiddels zo’n 16 stemmenhoorgroepen en worden er elk kwartaal op vedschillende plekken conferenties gehouden. De stemmenhoordersgroepen draaien vooral op zgn CAAPS-afdelingen. Een CAAPS IS een soort combinatie van dagbehandeling en DAC met een meer sociale benadering, in tegenstelling tot de ziekenhuizen waar een meer medische benadering is. 

Wat opvalt is dat de beweging nu nog veelal dioor hulpverleners gedragen wordt. Er zijn nog nauwelijks ervaringsdeskundige facilitators hier. Wel waren er een aantal stemmenhoorders en naasten op het congres en werd er een mooi toneelstuk door cliënten vertoond. We hopen dat er de komende jaren eenn aantal stemmenhoorders zich zullen ontwikkelen tot facilitators en kartrekkers in de Braziliaanse stemmenhoorbeweging en ook dat er veel meer stemmenhoorders en naasten naar de conferenties zullen komen. 

In Brazilië spelen socio-economische factoren een grote rol. Er is veel armoede en geweld. De nieuwe politieke wind met de extreemrechtse president baart veel mebsen zorgen. 
Een ander, interessant aspect is de Braziliaanse spiritualiteit en religieuze beleving. Umbanda is een soort spiritistische religie waarbij mensen geesten (zgn Orisha’s) channelen. Best veel mensen, en ook hulpverleners, practiseren dit en hebben op die manier ervar ikng opgedaan met stemmen horen. In deze context is het horen van stemmen relatief geaccepteerd en bespreekbaar in Brazilië. 

Leuk was dat de Amerikaanse ervaringsdeskundige Sean Blackwell ook aan het congres bleek deel te nemen. Hij woont in Brazilië met zijn vrouw en houdt hier retraites gericht op bipolaire ervaringen, herstel en spiritualiteit. 

Voor Dirk en mij was het flink aanpoten. We hadden ieder een lezing van 1,5 uur, een gezamenlijk interview van 1,5 uur en een workshop van 3 uur. Gelukkig ging het allemaal heel goed. Vooral ook dankzij de uitstekende organisatie, gastvrijheid en vertaling en de relaxte en inspirende sfeer. De reacties van stemmenhoorders, naasten en hulpverleners waren erg positief en enthousiast. Dit congres heeft zowel de stemmenhoorbeweging in Brazilië, als Dirk corstens en mij een enorme boost gegeven! 🙂

Robin.

 

Het Boek

Leren Omgaan met Stemmen Horen

Een op herstel en emancipatie gerichte benadering

 

[ Klik voor meer info over het boek ]