Event RIBW Steunpunt Stemmen Horen op Wereld Stemmenhoordag

Maandag 14 september is er een bijzonder event voor en door stemmenhoorders bij het Steunpunt Stemmen Horen van RIBW Nijmegen & Rivierenland. Dit alles vindt plaats tijdens deze Wereld Stemmenhoordag 2020.

Zelfhulpgids over Praten met Stemmen
Tijdens het RIBW Steunpunt Stemmen Horen event wordt de uit het Engels vertaalde “Zelfhulpgids over Praten met Stemmen” gepresenteerd. Vertaler Robin Timmers houdt een online interview met de schrijvers Rufus May en Elisabeth Svanholmer. Zij zijn jarenlang actief in de internationale stemmenhoorbeweging en hebben veel ervaring met het faciliteren van zelfhulpgroepen en een benadering die zich richt op het aangaan van een gezonde dialoog met de stemmen. De gids is daarna ook te lezen via omgaanmetstemmenhoren.nl.

Première toneelstuk “Ik hoor.. wat jij niet hoort”
Ook gaat de gefilmde versie van het prijswinnende toneelstuk “Ik hoor.. wat jij niet hoort” van Theaterwerkplaats SMIT in première. Acteurs Sonja Morgenland – Van der Flier en Hans van der Flier gaan na de film met de aanwezigen in gesprek over het thema van het toneelstuk: stemmen horen.

Creatieve workshop & muziek
Verder geeft ervaringsdeskundige en beeldend kunstenaar Willy van Baarsel een creatieve workshop met als thema “Metaforen Horen”. Veel stemmenhoorders hebben gemerkt dat stemmen soms in metaforen spreken. Soms blijkt de bedoeling van de stemmen zelfs het tegenovergestelde te zijn van wat ze letterlijk zeggen. Zo kan de lading van een stem veranderen van iets bedreigends naar iets constructiefs. Tijdens de workshop gaan de deelnemers aan de slag met dit thema.

De muzikale omlijsting van de middag wordt verzorgd door de Nijmeegse Lucinate (Bram van der Hoeven). Zijn albums met jazzy elektronische muziek wordt internationaal hoog gewaardeerd. In een interview zal hij ingaan op zowel zijn muziek als op zijn ervaringen met stemmen horen en herstel.

Aanmelden
De dag vindt plaats van 13.00 tot 17.00 uur bij het Steunpunt Stemmen Horen op de Hulzenseweg 10 in Nijmegen. Vanwege de coronamaatregelen is het aantal deelnemers aan het event beperkt. Aanmelden kan bij initiatiefnemer Robin Timmers via r.timmers@ribw-nr.nl.

Wereld Stemmenhoordag
Op maandag 14 september is het Wereld Stemmenhoordag. Over de hele wereld zijn er die dag events die aandacht vragen voor mensen die stemmen horen. Stemmen horen is een bijzondere ervaring waarbij iemand één of meerdere stemmen hoort, zonder dat er een overeenkomstig stemgeluid in de omgeving aanwezig is. Ongeveer 1 op de 10 mensen heeft wel eens zo’n ervaring. De meeste mensen die dergelijke ervaringen hebben kunnen hier goed mee omgaan. Anderen ervaren juist (ernstige) psychische problemen bij het omgaan met stemmen horen.

Steunpunt Stemmen Horen van RIBW Nijmegen & Rivierenland
De RIBW Nijmegen & Rivierenland begeleidt mensen die vanwege een ernstige psychiatrische problemen ondersteuning nodig hebben. Bij het Steunpunt Stemmen Horen werken alleen ervaringsdeskundigen die zelf ervaring hebben met stemmen horen. Zij bieden informatie en ondersteuning aan stemmenhoorders, naasten en hulpverleners. Het Steunpunt werkt op een op herstel en emancipatie gerichte manier. Naast individuele gesprekken, groepsbijeenkomsten, workshops en cursussen, organiseert het Steunpunt ook events om aandacht te vragen voor de bijzondere ervaring van het stemmen horen en om misverstanden te ontkrachten.

Wil je meer informatie?

Steunpunt Stemmen Horen Nijmegen
Team Herstel, RIBW Nijmegen & Rivierenland
Locatie Htien, Participatie & Werk
Kamer V3
Hulzenseweg 10
6534 AN, Nijmegen

06 22 76 82 71
steunpuntstemmenhoren@ribw-nr.nl