Avond over stemmen horen inspireert en ontroert

mei 3, 2019

Voor een uitverkochte zaal vond afgelopen maandag in LUX de film- en debatavond Waan-Zinnig plaats. Sprekers Robin Timmers en Vincent Swierstra gaven een inkijk in wat het betekent om stemmen te horen. Aansluitend betoogde Professor Jim van Os voor een herstelgerichte benadering van psychische aandoeningen. De documentaire CrazyWise waarin regisseur Phil Borges de moderne visie binnen de Westerse geestelijke gezondheidszorg en de traditionele wijsheid van inheemse culturen onderzoekt, sloot uitstekend aan. “Een indrukwekkende avond”, is een van de vele enthousiaste reacties.

Vincent Swierstra opende de avond met een meditatief muziekstuk. Zijn persoonlijke verhaal over stemmen horen is wrang, maar biedt tegelijkertijd een houvast voor mensen die worstelen met een psychische kwetsbaarheid. Uit zijn kwetsbaarheid is iets moois gekomen: Vincent is gestart met een filmproject over sjamanisme wereldwijd. Zo combineert hij zijn antropologische opleiding met zijn aandoening tot een succesvolle symbiose.

Spreker en ervaringsdeskundige Robin Timmers maakt zich al jaren sterk voor de emancipatie van psychische diversiteit. De boodschap van zijn humorvolle en authentieke voordracht: ‘ook als je stemmen hoort, kun je een heel mooi leven hebben.’ Robin en Vincent waren 19 april te gast bij praatprogramma Pauw.

Professor Jim van Os hield een interactief betoog over een andere benadering van psychische aandoeningen. Medicatie en verzorging zijn zeker niet altijd de beste oplossing. Een herstelgerichte begeleiding biedt vaak betere vooruitzichten voor cliënt, naasten, en omgeving.
Reactie van een toehoorder: “Het was nuttig om van Jim te leren hoe de ggz in elkaar steekt en dat hoewel er knelpunten zijn er ook veel hoop is.”

Organisator RIBW Nijmegen & Rivierenland denkt na over een vervolg op deze mooie editie van Waan-Zinnig. “De avond was in no-time uitverkocht, we hadden de zaal gemakkelijk twee keer kunnen vullen. Kennelijk is er veel belangstelling voor het thema. We gaan overleggen of en zo ja, hoe, we een volgende avond gaan vormgeven.”

Info over de sprekers:

Robin Timmers

Robin Timmers is ervaringsdeskundige bij het Steunpunt Stemmen Horen van RIBW Nijmegen & Rivierenland. Hij heeft de cursus ‘Omgaan met Stemmen Horen’ ontwikkeld voor stemmenhoorders, naasten en hulpverleners. Robin verzorgt regelmatig workshops en lezingen bij zorg- en onderwijsinstellingen en op congressen in binnen- en buitenland. Vorig jaar verscheen zijn boek ‘Leren Omgaan met Stemmen Horen: een op herstel en emancipatiegerichte benadering’ (2018).

foto Robin Timmers door fotograaf Jimmy Israël

Vincent Swierstra

Vincent Swierstra belandde op zijn 22e` tijdens zijn studie Culturele Antropologie in een psychose. Hij verwerkte zijn ervaringen in het boek ’De Magiër, Memoires van een Dwaas’ (2017). Tegelijk met het verschijnen van dit boek, ging de documentaire ‘De Stemmen van Vincent’ (Maarten Kal, 2017) in première. Vincent speelt het Indiase instrument de sarangi. Hij is in India in de leer geweest bij Grammy-winnaar Dhruba Ghosh.
www.vincentswierstra.nl

Prof. Dr. Jim van Os

Ervaringskennis en Professionele Kennis: Is een Gelukkig Huwelijk Dichterbij dan we Denken?
Jim van Os is hoogleraar in de psychiatrische epidemiologie en de publieke ggz, lid van de KNAW, en voorzitter van de Divisie Hersenen van UMC Utrecht. Jim van Os is mede-oprichter van De Nieuwe GGZ en bestuurslid van Stichting PsychoseNet, twee brede bewegingen van hulpverleners en cliënten en tevens online community’s. Jim van Os is auteur van ‘De DSM 5 Voorbij! Persoonlijke diagnostiek in een nieuwe ggz’ (2014), en co-auteur van ‘Goede GGZ! Nieuwe concepten, aangepaste taal en betere organisatie’ (2017).
www.psychosenet.nl

Film: Crazywise

In de documentaire ‘Crazywise’ (2016) vraagt  fotograaf en filmmaker Phil Borges zich af hoe het komt dat er in verschillende culturen zo verschillend omgegaan wordt met mensen die bijzondere zintuigelijke ervaringen meemaken, zoals stemmen horen. Kan een psychische crisis ook leiden tot een positieve verandering? Phil onderzoekt deze vragen door inheemse volkeren te bezoeken en in gesprek te gaan met wetenschappers, psychiaters, psychologen en ervaringsdeskundigen. Hij volgt twee jonge mensen, Adam en Ekhaya, tijdens hun worstelingen op weg naar herstel.

www.crazywisefilm.com