Avond over stemmen horen in LUX met Robin Timmers, Jim van Os en Vincent Swierstra

mrt 26, 2019

Stemmen horen. Wat betekent dat? Is het een symptoom van een psychische stoornis, zoals psychose of schizofrenie? Is het een spirituele ervaring? Of is het iets wat hoort bij de psychische diversiteit van de mens?

Ervaringsdeskundige Robin Timmers, auteur en muzikant Vincent Swierstra en prof. Jim van Os delen hun blik op deze vragen. Aansluitend kijken we naar de documentaire Crazywise.

Bekijk ook de officiële aankondiging en de trailer van de film

Over de sprekers
Robin Timmers (1976) hoort zelf sinds 2001 stemmen, en houdt zich bezig met deze vragen. Vanuit het Steunpunt Stemmen Horen van RIBW Nijmegen & Rivierenland informeert en ondersteunt hij stemmenhoorders, naasten en hulpverleners. Vorig jaar verscheen zijn boek Leren Omgaan met Stemmen Horen: Een op herstel en emancipatie gerichte benadering. Deze avond vertelt hij over zijn inzichten.

Muzikant en auteur Vincent Swierstra belandde op zijn 22e tijdens zijn studie Culturele Antropologie in een zware psychose. Hij pakte daarna de draad weer op en haalde in 2011 zijn bachelor aan de UvA. Zijn ervaringen verwerkte hij in zijn boek De Magiër: De Memoires van een Dwaas (2017). Tegelijk met het verschijnen ervan, ging de documentaire De Stemmen van Vincent in première.

Jim van Os is hoogleraar in de psychiatrische epidemiologie en de publieke ggz, lid van de KNAW, en voorzitter van de Divisie Hersenen van UMC Utrecht. Daarnaast is hij mede-oprichter van De Nieuwe GGZ en bestuurslid van Stichting PsychoseNet, twee brede bewegingen van hulpverleners en cliënten en tevens online communities.

Edwin ten Holte van de Raad van Bestuur van RIBW Nijmegen & Rivierenland verzorgt deze avond de moderatie.

Documentaire: Crazywise
Wijsheid of gekte? De traditionele wijsheid van inheemse culturen staat vaak in contrast met de hedendaagse Westerse kijk op geestelijke gezondheid. Is “gekte” een ziekte van het individu, een mogelijkheid tot groei en/of een symptoom van een gejaagde samenleving? Hoe gaan wij als maatschappij om met geestelijke kwetsbaarheid en wat kunnen we leren van mensen die hun eigen crisis getransformeerd hebben tot een positieve ervaring?

In Crazywise onderzoekt regisseur Phil Borges de moderne visie binnen de Westerse geestelijke gezondheidszorg en de traditionele wijsheid van inheemse culturen, door interviews met psychiaters en psychologen, ervaringsdeskundigen en wetenschappers en het bezoeken van inheemse volkeren.

Dit programma wordt georganiseerd door RIBW Nijmegen & Rivierenland in samenwerking met LUX en wordt mede gefinancierd door Stichting Weerklank, Enik Recovery College en De Kentering.

Tickets kun je hier kopen:

Het Boek

Leren Omgaan met Stemmen Horen

Een op herstel en emancipatie gerichte benadering

 

[ Klik voor meer info over het boek ]